De ce se luptă oamenii?

Acum mulți ani, am cunoscut un musulman bâtrân care trăia de 20 de ani în Austria. Era un om frumos, cu părul alb și privire blândă. Făcea parte dintr-o sectă islamică al cărei crez îi cerea să ajute oamenii, oricum putea.

Un coleg din IBM îl avea ca șef pe verticală. Pentru că era așa bonom, colegul meu i-a cerut un sfat la un moment dat. Era într-o relație de vreo 5 ani, nu prea vrea nici să se căsătorească, nu putea nici să o mai lungească. Arabul i-a dat un sfat genial: “Alege ce vrei, în ambele situații îți va părea rău peste timp”.

Știind povestea, când m-am întâlnit și eu cu el, l-am întrebat așa: “De ce se luptă oamenii? În fosta Iugoslavie războiul a fost unul religios și inter-creștin. Pun pariu că majoritatea nu știu diferențele esențiale între catolicism și ortodoxie. Și atunci de ce să se omoare între ei? Tu, care ești musulman şi trăiești de 20 de ani într-o țară creștină, cum vezi problema?”

Moșul s-a ridicat la nivelul așteptărilor și mi-a oferit un răspuns surprinzător. A început cu o întrebare: “Valentin, locuiești în București. Există club de fotbal în cartierul tău? Se bat suporterii între ei?” Eu confirm și el continuă: “De ce? Ce reprezintă un club de fotbal? Jucătorii se vând și se cumpără, antrenorii, la fel, patronii se schimbă. Afară de brand și culori, ce altceva reprezintă un club de fotbal? Care e diferența care-i face pe oameni să se bată între ei în numele unui club sau al altuia?”
Nu am știut să răspund.
A concluzionat: “Oamenii se luptă pentru că vor să se lupte. Apoi își caută motivele: nu ai aceeași etnie cu mine, aceeași religie, nu ții cu același club de fotbal etc. Motivul nu e relevant. Ei se bat pentru că vor să se bată.”

мир вам (mir vam – Pace vouă, în rusă, ca să te scutesc de un google translate)

Te anunț pe email

Primești un email când public următorul articol.

Categorii

Written by:

Be First to Comment

Ai o părere? Scrie-o aici: