Categories
Mă găsești și în social-media:
We are in Social
22 July
2014
Blog
1402 Views

Colecționarul de timbre

De ce ți-ar fi util să citești acest articol.

Dacă ai obiceiul să suporți nedreptăți din partea unor persoane din apropierea ta până la un moment dat când explodezi, articolul ar putea să-ți fie util.
Dacă nu, nu.

Am scris articolul pentru că am vorbit în ultima vreme cu mai multe persoane apropiate cărora le-a fost utilă povestea.

Care e ideea?

Am citit despre acest “colecționar de timbre” într-o carte de NLP, al cărei titlu l-am uitat, altfel o precizam ca sursă. Acolo se dădea un exemplu pe care o să-l folosesc și eu.

Personajele: o secretară nou angajată și șeful ei. La un moment dat, șeful face gestul X1 care o deranjează pe secretară, dar nu spune nimic. Se numește că a pus un timbru în clasor.
Apoi vine gestul X2, X3 ș.a.m.d., până la un punct critic când ea începe să se simtă persecutată și victimă și devine foarte atentă la aceste gesturi. Cu alte cuvinte, începe să caute proactiv timbrele. Se numește că a devenit colecționar.
Zi după zi, “timbru” mai mare sau mai mic, până la momentul în care clasorul se umple. Și atunci explodează pentru tot clasorul, nu doar pentru ultimul timbru.

Conform legilor lui Murphy, ultimul timbru e unul mic. Ceva gen: șeful îi spune, fără măcar a intenționa să fie reproș, că e rece cafeaua. La care secretara începe să urle, devine isterică și își dă demisia. Clasorul s-a umplut, rolul de colecționar e împlinit.

 Unde se aplică?

Peste tot unde există relații interumane: la job, cu prietenii și (mai ales) în relațiile de cuplu.

Vestea proastă

Dacă te-ai recunoscut în comportamentul descris mai sus, bun venit în clubul din care eu încerc să ies. Vestea proastă e că nu e nimic original și nici “cool” în a avea un comportament de tipul: “eu suport cât suport, dar și când mi se umple paharul…”. Ești doar ceea ce se numește “drama queen“.

Este un comportament autosabotant. Singurul care greșește și care e, în final, vinovat ești tu. Dacă e să-i facem procesul șefului de mai sus, cu puțină obiectivitate o să constatăm că nu avem ce să-i reproșăm, pentru că nu a făcut nimic. Nu e nevinovat, căci nu s-a pus în discuție vinovăția lui. I-a spus cineva că gestul Xn derajează? I s-a dat posibilitatea să explice? Nu! A fost declarat vinovat fără proces și condamnat. S-a pus timbrul în clasor.

Ce e de făcut?

Nu am infatuarea de a da sfaturi, povestesc doar experiența mea.
Odată ce am descoperit că obiceiul de a colecta polițe și a le plăti la un moment dat pe toate e un banal obicei nesănătos și destul de răspândit, am făcut un calcul și a rezultat că e mai eficient din toate punctele de vedere să renunț la el.
De atunci încerc să tratez fiecare gest deranjant punctual. Xn trebuie rezolvat ca Xn, nu ca Σ(1..n) și, pe cât posibil, atunci, pe loc.
Dacă e să fac o estimare: 70% din cazuri se rezolvă fără a fi nevoie să pui timbrul în clasor. O rată mai bună o are doar comunicarea, dar despre asta în alt articol.

Succes!3 thoughts on “Colecționarul de timbre

 1. andra says:

  Cred că știu cine e prietena… :-)
  Oricum, mișto articolul. Si fain ca ti-ai făcut blog.

  1. Valentin Haicu says:

   Prietena e “multe”, Andra. În ultimele 5 săptămâni am avut discutia cu cel putin 6 persoane.
   Merci de aprecieri. :-)

 2. Mariana Stan says:

  ”De atunci încerc să tratez fiecare gest deranjant punctual”….Am aplicat de multe ori acest ”tratament” oamenilor din jur crezand ca sunt ” desteapta” si ca astfel voi ridica un zid intre mine si rautatile lumii. Nu a dat roade niciodata. Ba dimpotriva… Atata timp cat am inteligenta necesara de a respecta, intelege si ajuta pe cineva , am sa o fac, deoarece o fac pentru mine. Daca feedback-ul e unul negativ asta e strict problema celuilalt. Fiecare actiune pe care o faci are o reactiune asupra ta , nu a celor din jur. Daca esti mai norocos decat altii , avand mai multa intelepciune, de ce te-ai degrada sa raspunzi , cum zici tu ” punctual” unor oameni care nu au acest noroc??? Ce faci in viata , faci pentru tine, totul se rasfrange asupra ta , si asta de cele mai multe ori, mai devreme sau mai tarziu. Am invatat pe propria piele ca daca raspunzi la ce nu merita un raspuns ….te degradezi pe tine ….nu ii pui la punct pe altii!!!!! Cel putin asta e parerea mea.

  It is one thing to be clever and another to be wise!

Ai o părere? Scrie-o aici:

Categorii

Listă articole

Articole populare

Cele mai frumoase foi din lume
30 September 2014
Blog
Cele mai frumoase foi din lume
Am avut cele mai frumoase foi din lume. Atât de frumoase încât nimic nu era suficient de bun pentru a fi mâzgălit pe ele. Mare prostie...
Am făcut un experiment social
06 January 2015
Blog
Am făcut un experiment social
Inspirat de la o prezentare TED, am făcut un experiment social. Doamna Emily Balcetis nu ne-a păcălit. Chiar vedem lumea prin ochii propriei minți.
Cea mai frumoasă colindă din lume
25 December 2014
Blog
Cea mai frumoasă colindă din lume
Cea mai frumoasă colindă, favorita mea și a surorii mele de când eram copii, cântată de bunica mea. Ma fascinează elementele precrestine din folclor.
Să facem un blog, așadar.
09 July 2014
Blog
Să facem un blog, așadar.
România pe harta Internetului.
24 January 2015
Blog
România pe harta Internetului.
Romania are cea mai buna infrastructura de internet. Ok... exista mai bune, dar diferenta e irelevanta si nu o vei simti. Deci... la treaba.
Deplasarea cu cele mai multe peripeții (Ep. 1)
02 October 2014
Blog
Deplasarea cu cele mai multe peripeții (Ep. 1)
Povestea reală a undei deplasări de business. Episodul 1: planul initial, fata nu mai vine, mă separ de asociat, pierd borseta cu toti banii si toate actele

FunGagdgets.ro - promo Crăciun 2015